Prima paginăDespre noiEchipaServiciiExperienţăArticoleComunicate de presaContactSimple BPM Software

Articole » Încrederea


 Factorii succesului: Încrederea

 

Baliverne...

...gândeam că ar fi ceea ce auzeam de la unul din instructorii de la un curs de vânzări pe care l-am urmat prin 1993. Îl întrebasem, pe lângă subiect, care crede că e cauza recesiunii care se resimţea în economia occidentală. „Lipsa de încredere” mi-a răspuns. Ca proaspăt puiuţ ieşit din găoacea ignoranţei, credeam că fenomenele economice au la bază numai şi numai lucruri foarte palpabile. Acceptam ideea că între oameni încrederea e foarte importantă, consideram însă că între companii contractul şi justiţia prevăd şi tratează situaţiile de abatere de la contract iar la nivel macro-economic, printr-un fenomen statistic ceţos şi pe deasupra băgat şi-ntr-o cutie neagră, încrederea ajungea să fie mult mai puţin importantă...

 

Lipsa de încredere...

...complică lucrurile. Procedurile complicate costă.
...reduce apetitul pentru dezvoltarea unei relaţii.
...se transformă foarte uşor, printr-un reflex de apărare, în ostilitate.
...înseamnă griji şi un consum important de energie nervoasă.
...reduce vitezele, taie elanurile şi entuziasmul - cele în absenţa cărora nu există performanţă.
...este molipsitoare şi devine uşor dintr-un fenomen individual unul de masă.

Vestea bună este că dacă lipsa de încredere este molipsitoare, încrederea se extinde şi ea prin transfer: avem încredere în cineva dacă altcineva în care avem încredere are încredere în acel prim cineva...

 

Încrederea...

...se câştigă greu şi încet şi se pierde repede. Multe dintre soluţiile informatice pe care le promovam în anii ’90 erau supuse procedurilor de control al exportului de înaltă tehnologie. România era clasificată la început în aceeaşi categorie de risc de ţară (din acest punct de vedere) ca şi Libia, Cuba, Irak, Iran. A fost nevoie de 7-8 ani ca România să intre în clubul ţărilor demne de mai multă încredere...

 

Încrederea se obţine prin...

...demonstrarea repetată, sistematică, de integritate. Să spui ceea ce gândeşti, să spui ceea ce vei face, să faci ceea ce ai spus că vei face, să îţi asumi ceea ce ai gândit, spus şi făcut.
...demonstrarea repetată, sistematică, de onestitate. Să să ajuţi la aflarea adevărului şi să susţii adevărul prin ceea ce spui şi faci.
...demonstrarea repetată, sistematică, de loialitate. Să protejezi şi să-i sprijini pe cei de care aparţii: familia, prietenii, colegii, comunitatea, atât timp cât nu-i protejezi într-o cauză greşită.

...demonstrarea curajului de a face ceea ce e corect. Simpla contemplare critică a unei situaţii nu este suficientă, implicarea e necesară.

 

Păstrarea încrederii presupune...

...să eviţi chiar şi aparenţa lipsei de integritate. Presupune crearea şi păstrarea unei bune reputaţii. O anecdotă plasează un preot care predica abstinenţa de la consumul de alcool, luând masa cu un prieten la un restaurant.  La refuzul preotului de a bea o halbă de bere, prietenul îi propune să bea bere fără alcool: „În acest fel nu-ţi vei încălca principiile...”. „Da, dar cei care mă privesc nu vor şti acest lucru...”

 

„Încrederea reciprocă este cea care...

...mai degrabă decât interesul reciproc, reuşeşte să menţină relaţiile între oameni. Prietenii noştri rareori ne aduc un câştig, în schimb ne oferă siguranţa încrederii pe care o avem în ei(1)”. Testarea acestui adevăr e simplă: interesul reciproc este foarte uşor subminat de lipsa de încredere între părţi.

 

Echipele nu funcţionează în absenţa încrederii...

„Liderii cei mai eficace nu spun  niciodată „EU”. Şi asta nu pentru că s-au antrenat să nu pronunţe „EU”. Ei pur şi simplu nu gândesc „EU”, gândesc „Echipa”. Ei înţeleg că munca lor trebuie să devină funcţia echipei. Ei acceptă responsabilitatea dar echipa este cea care primeşte creditul pentru succes... şi asta crează încrederea care permite îndeplinirea sarcinilor”(2).

În sfârşit dar nu în cele din urmă, încrederea în viitor, premiză esenţială a vieţii noastre de zi cu zi, se construieşte printr-o istorie îndelungată de lucruri bune şi confirmări care vin din trecut...

Cu această încredere în viitor trebuie să traversăm prezentul dificil !

 

(1) - Peter Drucker
(2) - H.L. Mencken


Aboneaza-te

Avantera on LinkedIn